Navigatie overslaan

Geen feest zon­der feestmaal

Sommige rituelen blijven. Royaal eten en drinken is voor veel mensen nog steeds dé manier om hun bruiloft te vieren. Dat is op een boerenbruiloft zo’n tweehonderd jaar geleden niet anders. Het begint ’s ochtends al meteen na het opeisen van de bruid. Boerenstoet, beschuit, boter, suiker en koffie staan voor alle gasten uitgestald op tafel. Ook eten ze samen uit de brandewijnkom met boerenjongens: rozijnen in brandewijn. Is het huwelijk voltrokken? Dan is het tijd voor een feestmaal met ham, grauwe erwten, rijstebrij en bier. En weer gaat de kom met boerenjongens rond. ’s Middags is het tijd voor een kopje thee. Uiteraard met boerenjongens. Die smaken altijd wel. ’s Avonds wordt de tafel opnieuw volgezet met allerlei lekkernijen. En drank natuurlijk. Proost!   

Net als tegenwoordig, zorgt het bruidspaar voor het eten. Bruid en bruidegom laten daarmee hun vrijgevigheid en status zien. Dat is belangrijk voor hun positie in het dorp.