Romeinse muntschat van Onna
‘Het was de moeite niet waard: die strijd om ook gebieden in het noorden te veroveren.’ Dat beweren de Romeinen als duidelijk is dat ze Noord-Nederland en delen van Duitsland niet te pakken kunnen krijgen. Maar ze hebben het zeker geprobeerd. Minimaal drie keer. Tevergeefs. Er moet flink wat Romeins bloed in de Drentse aarde zijn gesijpeld.
Van dat bloed zie je niets meer. Maar in de grond vinden we wel allerlei andere aanwijzingen dat de Romeinen hier waren. Waarschijnlijk trokken ze over de hoogten bij Steenwijk om bij de Friezen te komen. Deze muntschat van Onna is zo’n aanwijzing. De droom van iedere schatzoeker. 204 denarii geslagen na het jaar 14, 15 denarii van keizer Augustus en 18 denarii van keizer Tiberius. In totaal 237 zilveren munten.
Hoe en waarom deze schat in de grond terecht is gekomen? We weten het niet. Misschien wel verloren door vluchtende Romeinse soldaten. Of begraven door Germaanse krijgers, als offer aan de goden. Misschien wel verstopt, in de hoop alles later weer op te graven. Helaas, niemand kan het verhaal achter deze schat navertellen.