Zaal van de Status
450 – 700 na Christus
Hoe laat jij jezelf zien?
Likes. Volgers. Vrienden. Wie heeft de meeste? Soms lijkt het alleen daarom te draaien. Zien en gezien worden. Hoe zorg jij dat je gezien wordt? Misschien ben je grappig. Kun je ‘trick shots’. Of heb je een sterke mening ... Wat geeft jou status?
-
Zaal van de Status
Hoe laat jij jezelf zien?
Likes. Volgers. Vrienden. Wie heeft de meeste? Soms lijkt het alleen daarom te draaien. Zien en gezien worden. Hoe zorg jij dat je gezien wordt? Misschien ben je grappig. Kun je ‘trick shots’. Of heb je een sterke mening ... Wat geeft jou status?
Status kun je bij je geboorte al krijgen, omdat je ouders veel geld of macht hebben bijvoorbeeld. Maar je krijgt het ook vanwege goede eigenschappen en talenten. Anderen kennen het aan je toe. En aan status kun je bouwen: je werkt aan wat je kunt, weet, denkt, voelt … en laat dat zien. Heb je op een bepaald vlak status, dan wil je die graag vasthouden en showen.
In de middeleeuwen is dat zeker het geval. Mensen met status tonen graag dat ze belangrijk zijn. Je ziet aan de prachtige kleren en sieraden wie de baas is. En die bazen zijn vaak geboren met status: ze komen uit de juiste familie. Met de allernieuwste spullen en de meest moderne ‘look’ benadrukken ze hun status. Hoe denk jij daarover? Hoe laat jij jezelf zien?
Verzamelingen
Audiotranscripties
-
Tastobject – Fibula
Dit is een tastobject. Dit object mag je voelen.
Voor je ligt een replica van een ‘fibula’. Een fibula is een mantelspeld. De echte is gebruikt door de prinses van Zweeloo. Deze replica mag je aanraken. Het is een rijkelijk versierde speld. Je kunt alle details goed voelen! De fibula is gemaakt van brons en heeft de vorm van een vlinder. De speld is zo’n 11 centimeter hoog en 7 centimeter breed. De lange, omhoogstaande vleugels van de vlinder zijn versierd met krullen. De kleine gaatjes in de randen van beide vleugels zijn opzettelijk gemaakt toen deze speld werd gegoten.
De vleugels zijn in het midden aan elkaar verbonden met een boogvormig stuk brons. Aan de achterkant van de speld zit op één vleugel een kokertje en op de andere vleugel een ringetje. Hier zal vroeger de speld hebben gezeten waarmee de fibula kon worden vastgemaakt. Die werd bijvoorbeeld gebruikt om stof van een jurk of mantel bij elkaar te houden.
De vergulde mantelspeld in de vitrine is bij Zweeloo in een graf gevonden samen met allerlei andere sieraden, zilveren toiletspullen en resten van aardewerken potten. Uit de spullen blijkt dat de vrouw in het graf belangrijk moet zijn geweest. Daarom kreeg ze de naam Prinses van Zweeloo.
Het sieraad is gemaakt in de Middeleeuwen en komt van oorsprong uit Noord-Duitsland, wat erop kan wijzen dat de Prinses van Zweeloo contacten in dat gebied heeft gehad.
-
Transcriptie audioverhaal Status
Geliefde gasten! Zoveel dank voor jullie reis van ver naar deze plek. Ik wens dat het gelach, de woorden en de wijn vloeien, en dat we deze avond in onze harten sluiten als een warme herinnering. We vieren tenslotte een uniek moment. Mijn neef, die me zo dierbaar is, vond de liefde. Zoals sommigen weten, is hij als een zoon voor me. Gegeven in plaats van gekregen. Ik koos ervoor om te leven vanuit mijn kracht, zonder huwelijk. Des de meer geniet ik van de liefde van anderen. Mijn neef heeft een eervolle vrouw een aanzoek gedaan, en zij heeft geaccepteerd. Daar zitten zij, aan het hoofd van de tafel, het toekomstig echtpaar. Stralend van de dromen. Laat ons jullie bekijken! Laat ons het glas op jullie heffen! Niets is zo belangrijk als de verbondenheid tussen families en vrienden.
Wanneer twee geliefden van deze stand met elkaar trouwen, lijkt de rijkdom oneindig. Zij ontvangen veel cadeaus, en door het samenkomen van twee families lijkt het bezit te verdubbelen. Voordat wij de feestmaaltijd openen, zou ik graag een aantal wijsheden delen over onze gebruiken, en de rijkdommen waarmee we ons omringen. Laat je niet verblinden door alle pracht. Gierigheid is een eigenschap om voor te waken! Daarom geven wij die rijkdom ook door bij feesten en belangrijke momenten. De grootste waarde van edelstenen en amuletten is te vinden in hun eindeloze magische eigenschappen en spirituele kracht. Dat is wat we geven.
Zie dit kralensnoer hier. Het is nog van mijn moeder geweest. Elke morgen als ik het snoer opspeld denk ik aan haar, aan de dingen die ze zei, aan de persoon die ze was. Sieraden kunnen herinneringen levend houden. Ze helpen ons bij het gedenken van onze voorouders. Die kracht maakt dat sieraden ons helen als mens. We kunnen ze inzetten om ons te beschermen tegen het kwaad, simpelweg door ze te dragen. Maar we kunnen er ook voor kiezen om ze te schenken aan hogere machten, wanneer we hun hulp nodig hebben, of om te laten zien hoe dankbaar we zijn. Ik vergeet nooit hoe versteld ik stond toen ik als jong meisje voor het eerst zag hoe een complete goudschat geofferd werd in het water. In alle staten was ik! Zoiets waardevols, plotsklaps weg! Pas later begreep ik het… Als je iets geeft, is het nooit weg. Schenker en ontvanger zijn eeuwig verbonden.
Sieraden zijn ook beloftes van trouw. Door ze te dragen laten we zien wat onze plek in de wereld is en bij wie we horen. Daarom zou ik de nieuwe bruid graag een cadeau aanbieden vanuit ons, de familie waar zij voortaan onderdeel van is. Deze vergulde spelden en deze kralenstreng vormen, samen met de sleutels van haar nieuwe huis, een tastbare herinnering aan de familie die vanaf nu achter haar staat. Dat gezegd hebbende: het mooiste sieraad is het geluk in jullie ogen.
Laat de maaltijd beginnen! Ik nodig alle gasten uit te delen in de feestvreugde, en te ervaren wat die rijkdom in de praktijk betekent.